Boblekongen blæser til kamp for fælles fornuft

Anmeldelse i RetorikMagasinet 103

Vincent F. Hendricks, Spræng boblen – sådan bevarer du fornuften i en ufornuftig verden. Gyldendal, 2016. 192 sider

Boblekongen blæser til kamp for fælles fornuft

Når professor i formel filosofi Vincent F. Hendricks advarer om happy hour på bobler, er det ikke fordi han mener at man skal holde sig fra champagnen. Det er fordi boblerne i Spræng boblen henviser til overophedede samfundstendenser hvor aktiver handles til priser der langt overskrider hvad de egentlig er værd. Det gælder ikke bare finansielt, men også socialt hvor det typisk er “meningskontanter” som likes på Facebook der handles. Bobler kan være fordummende og farlige, langt farligere end dem man finder på flaske, og det er nødvendigt at bevare fornuften og styre uden om dem.

Hendricks leverer med Spræng boblen på en og samme tid en advarsel om og en guide til hvordan man bevæger sig rundt i informationssamfundet. På overbevisende maner sætter han menneskelig adfærd på formler, og blandt meget andet giver han en mulig forklaring på hvorfor vi har en verden hvor man kan blive rig af at ligne en kendt, hvor folk går amok over en død giraf, og hvor løgn belønnes med en præsidentpost.

Spræng boblen er en velskrevet og underholdende oplevelse hvor Hendricks med en solid sammensætning af videnskabelige discipliner og absurde eksempler giver et indblik i alverdens bobler, hovedsageligt med udgangspunkt i de sociale medier. Bogen indledes med en definition og uddybning af boblestudier og består herefter af kapitler efter forskellige typer bobler: onlinebobler, statusbobler, mobbebobler, politiske bobler, nyhedsbobler og videnskabsbobler. Gennemgangen af bobletyperne er grundig og medrivende, og bogens vigtighed bliver slået fast i de afsluttende kapitler der maner til eftertanke om vores medmenneskelige adfærd og giver hvad Hendricks kalder “grønspættefif” til hvordan man selv undgår bobler.

Annons

Sproget er en levende vekselvirkning mellem akademisk tyngde og talesproglig jargon, og man kan mærke Hendricks’ engagement fra start til slut. Desuden suppleres teksten med et balanceret udvalg af billeder og screenshots. Undervejs kan man blive klogere på farverige begreber som shitstorm, ekkokammer, junk-evidens, informationskaskade eller fjols-teori, og selv om Hendricks indimellem buldrer derudad med lange sætningskonstruktioner, er det generelt en læsevenlig størrelse.

Jeg er af den klare overbevisning at Spræng boblen er relevant for enhver, og især for os der har interesse for kommunikation. Netop fordi bogen med en tværfaglig vifte af teoretiske perspektiver belyser noget så centralt som deling af information og viden, stiller den krav til os alle sammen som individuelle kommunikatører: Hvad er information? Hvad er viden? Hvordan forholder vi os til det, og hvordan bidrager vi bedst til at bevare fornuften? Hendricks skriver meget rammende: “Citatet »Hvis fakta er fakta, så benægter jeg fakta« var før en joke. Nu er det alvor”. Og ja, det er alvor. Spræng boblen skitserer en verden hvor kritisk refleksion er en mangelvare, og hvor vi mere end nogen sinde bør arbejde på at holde fast i fornuften. Det gælder både digitalt og analogt, så uanset om man lever og ånder gennem de sociale medier, eller man aldrig kunne drømme om at oprette en Facebook-  profil, er bogen en vigtig og velskrevet appel til den fælles fornuft – og så er den oven i købet god underholdning.

RRRRR

Author profile

Redaktør på RetorikMagasinet 2016-2020

Lämna ett svar